3F, Fagligt Fælles Forbund, er Danmarks største fagforbund. Det er også et af de yngste, selvom det har rødder langt tilbage i historien. 3F er nemlig et ægteskab mellem kvindelige og mandlige medlemmer i to store, gamle forbund.

 

Specialarbejderforbundet, SiD, blev stiftet i 1897 under navnet Dansk Arbejdsmands Forbund. Det var de ufaglærtes fagforbund, og kvinder havde ingen adgang.  Mændene frygtede nemlig, at kvinderne ville virke som løntrykkere, hvis de fik adgang til deres arbejdsområder.

 

Kvinderne som jo også havde brug for at tjene penge, stiftede i stedet deres egne fagforeninger rundet i landet. I 1901 gik de sammen i et fælles forbund for ufaglærte kvinder, Kvindeligt Arbejderforbund, KAD. Og først fra 1915 havde kvinder tillige stemmeret.

 

Som det eneste forbund i verden bestod KAD i hele sin levetid altid kun af kvinder. Omvendt kom der i 1950’erne og 1960’erne så mange kvindelige jord- og betonarbejdere, kranførere og buschauffører, at mændene i SiD i 1971 åbnede døren for kvinders adgang.

 

Samarbejdet mellem de to forbund udviklede sig løbende, i takt med at arbejdsmarkedet i Danmark forandredes hurtigt. Op igennem 1990'erne nærmede de sig for alvor hinanden. Nye udfordringer til fagbevægelsens medlemmer betød, at de begyndte at snakke om en fusion.

 

Det blev en realitet i 2004, hvor først begge forbunds kongresser, og derefter klare flertal blandt hvert forbunds menige medlemmer, sagde ja til en fusion.

 

1. januar 2005 blev Sid og KAD opløst og afløst af 3F, og i de kommende år voksede det nye forbund, da først RestaurationsBranchens Forbund og senere Træ-Industri-Byg sluttede sig til.  3F har i dag 290.000 medlemmer, og godt hver fjerde er en kvinde. I dag er 3F et forbund der organiserer medlemmer i mange fag og brancher. 3F dækker 56 erhvervsuddannelser i Danmark.

 

For 3F er det bl.a. vigtigt, at vi i Danmark fortsætter med at forme og udvikle vort solidariske og demokratiske velfærdssamfund. Det vil ikke mindst sige et højt socialt niveau, samt afskaffelse af den sociale og kønsmæssige ulighed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lærervejledning

Søg

Velkommen til den midlertidige side for den kommende Små Visioner portal. Send en hilsen nedenfor, så hører du fra os når siden er klar!

Små Visioner udstillingen sætter fokus på civilsamfund og demokrati, og fortolker organisationernes visioner i en utraditionel stil, der spiller op til beskuerens fantasi. Hver plakat har QR-kode til organisations præsentation og Quiz, på denne hjemmeside.

 

Flere elev-organisationer deltager i projektet, og du støtter både dem og arbejdet med at få udstillingen ud til landets skoler, når du deler og gir’ likes. 

 

Plakater og Quizzer bliver desuden slået op på Små Visioners

 facebook side.

Del og gør en forskel!

100 organisationer deltager i Små Visioner, fordi de gerne vil sprede fortællingen om deres visioner for bedre vilkår for studerende, pressefrihed, handicappede, organdonation, veteraner, arkitektur, kunst, børn, ældre, uddannelse, ligestilling, arbejdsforhold og meget andet.

 

Når du deler, gør du en aktiv forskel, og deltager samtidig i konkurrencer, der belønner jer og de klasser, der deler mest.

 

Præmier:

Klassetur til Christiansborg, FN-byen eller lær om Christianias særlige styreform. Du kan også vælge et gavekort til vores shop.

Har I også en vigtig  kampagne eller nyhed

I vil dele med portalens brugere?

Deltagende organisationer har

eneret til brug af  denne plads

på portalens +100 sider.

 

Skriv blot til os via formularen nedenfor.

 

Så sender vi dig de

praktiske detaljer.

Hvis du tilmelder dig vores nyhedsbrev,

får du besked, når der er nye tiltag på denne side.

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.

Kontakt

Redaktion

Hér kan du sende os ris og ros, idéer til forbedringer og generelle beskeder.

 

Ønsker du at bestille bøger eller udstillingssæt, så kan du også skrive hér.

Du vil straks herefter, modtage information til din oplyste mailadresse, med priser og detaljer.

Indsender formular...

Der opstod en fejl på serveren.

Formular modtaget.